Општина Владимирци - званичан сајт

Песниче рода мог у Крупњу

04/05/2018

Републичко такмичење рецитатора „Песниче рода мог“ које се на нивоу нашег региона сваке године одржава крајем априла у организацији библиотеке „Политика“ у Крупњу, већ дуже времена носи један терет који певање оставља без мишљења а такмичење уводи у лигу, подобну фудбалским ,основаним зарад кладионичарских интереса.
И ђаци и учитељи се ту проведу лепо, као на најлуђим екскурзијама на којима је већина ослобођена од сваког когнитивног, естетског или, не дај Боже, етичког садржаја.
Готово све се може свести на општеприменљиву пошалицу: Ко пева зло не мисли а ко мисли није му до песме.
И у организацији и у приступу овом такмичењу деценијске традиције, неопходне су иновације које ће јасније одредити место и учесника и организатора у времену у којем живимо. Наравно, само у случају да такмичење, овакво какво данас јесте, није одраз света у којем обитавамо. Ако је тако, онда ништа. Једноставно зауставите планету, ја бих да сиђем…
Представници општине Владимирци су остали без пласмана. Ништа страшно. Ове године нисмо то заслужили. Страшно је што овако спроведено и организовано такмичење оставља црву сумње простора да истакне транспарент: А је ли неко заслужио? Црва сумње је лако уништити доношењем јасних пропозиција и њиховим стриктним поштовањем.
Па, до следеће године, надајмо се бољем.

(Библиотека Диша Атић Владимирци)

Last modified: 04/05/2018

Comments are closed.

%d bloggers like this: