Општина Владимирци - званичан сајт

Мајалук у Дебрцу

18/05/2023

Како се негује традиција показали су организатори обележавања почетка летњег периода у народу знан као “Мајалук”. Мајски лук од цвећа који симболизује, а опет по традицији, здравље и плодност.

Бакљом је паљена ватра као у прадавна времена на Водицама у Дебрцу уз присуство око 200 житеља овог и суседних села. Сећајући се на обичај када се брало ливадско цвеће и плело у лук, китиле капије и играло народно коло уз пиће и мешњу. И уз подсећање да су житељи Дебрца на садашњи локалитет избегли од ћуди воде уз Саву и да се ето обичај задржао на радост свих, уз пригодан програм културно-уметничког друштва Милоје Бељинац из Скеле.

Сада и са потврдом вредности поштовања нематеријалних културних вредности и Туристичка организација општине Владимирци у свој рам бриге унела је и “Мајалук”. Тако ће сваког 13. маја на Водицама уз ватру, цвеће и коло бити обележаван растанак са зимом, знан још од хајдучких дана и почетак летњег декора са жељом да траје на многаја љета, јер овогодишње окупљање ни киша није омела.

Last modified: 19/05/2023

Comments are closed.

Општина Владимирци