Општина Владимирци - званичан сајт

Братство манастира Каона свечано прославило славу

21/11/2022

Данас је Сабор Светог Архангела Михаила, празник у народу познат као Аранђеловдан, торжествено прославило братство манастира Каона.

Свету архијерејску литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шабачки Јеротеј уз саслужење свештеника и свештеномонаха. Честитајући славу каонској братији и свечарима, подсетио је вернике да данас обележавамо спомен на Свете Архангеле Михаила и Гаврила и остале силе небеске.
– Бог Отац Сведржитељ, творац свега видљивог и невидљивог створио је најпре англески, а потом материјални свет. Анђели су духовна бића, устројени као војска небеска и послушни једни другима. На челу ове војске је Свети Архангле Михаило који је огњеним мачем прогнао оног који је од Бога отпао и који од тада ратује са Богом преко нас људи, помислима које нам убацује да чинимо оно што је противно заповестима Божјим, рекао је епископ Јеротеј.

Један од најлепших српских манастира ове године обележава 630 година постојања.
– Благодаримо Господу Богу, Мајци Божјој и Св. Архангелу Михаилу што смо се на овом светом месту окупили на светој литургији која се овде служи више од шест векова. Имали смо част да је ово први долазак нашег епископа Јеротеја који је благословио верни народ који се у великом броју окупио да заблагодари своме светитељу, али и да се помоли да га и даље чува, штити, руководи и у Царство Небеско приводи. Анђели су присутни, све виде и свуда нас прате, не треба да се опуштамо и да мислимо да можемо нешто у тајности да урадимо. Они су наши чувари који нам са десне стране увек шапућу да се уклањамо од зла и идемо за добрим, поручио је настојатељ манастира игуман Филимон.

Према речима градоначелника Шапца др Александра Пајића, сећање на важне датуме из наше прошлости и историјата црквеног живота, представља нашу обавезу и дужност.
– Иако се не налази на територији града Шапца, манастир Каона један је од најзначајнијих манастира у овом делу Србије. Превасходно служећи као вековни извор духовности српског народа, манастир Каона, је и вредан споменик културе и један од најзначајнијих светилишта шабачког краја. За наше суграђане и православне вернике увек је добро да Град Шабац и Епархија шабачка теже заједничком циљу, добробити и благостању својих грађана. Црквене и народне светиње, попут манастира Каона, места су духовне обнове нашег народа. Данашња слава манастира Каона показује да само заједништвом и поштовањем сопствене традиције, обнављамо и оно добро у нама, истакао је градоначелник Пајић.

Годишњица манастира Каона од великог је значаја за општину Владимирци.
– Овај манастир је сведок историје, свега онога што је наш народ прошао у претходним вековима. Имали смо ратове и разне изазове, али да наша православна вера побеђује доказ је и овај манастир, рекао је Горан Зарић, председник општине Владимирци.

Након литургије и резања славског колача уследила је Трпеза љубави.

Извор: Глас Подриња (www.glaspodrinja.rs)

Last modified: 21/11/2022

Comments are closed.

Општина Владимирци