Општина Владимирци - званичан сајт

Богојављење на Сави у Прову – велелепно погружење преко 20 одважних

20/01/2023

У дану када Бог се јави – Ваистину се јави, уз беспрекорну организацију Прово је угостило у богатом програму житеље села али и васцеле општине. Прелепо време украсили су одважни девојке и момци њих преко 20.  Срећко Палежевић, локална самоуправа општине Владимирци,  месна заједница и парохија села су свако у свом делу завредели чисту десетку за све виђено.

Прво је хор Основне школе „Јован Цвијић“ из Прова отпевао пригодну песму “Маријо славна” да би глумац Александар Дунић у свом стилу беседио Владику Николаја Велимировића па опет хор певао “Спаси Боже – Крст је спасење”. Потом су црквени оци освештали воду да би најузбудљивији део било погружење преко 20 одважних. По три пута су се уз крст зарањали у воду а онда и целивали крст из руку свештеника. Да све остане незаборавно постарао се Ђорђе Терзић из Прова даровањем пригодних мајица, парохија села Прова пригодним крстовима а општина Владимирци уређењем прилаза реци. Потом су се на растанку сви поздравили са “Бог се јави – Ваистину се јави” пожелевши да се идуће године окупе у што већем броју и ако је овогодишњи одзив био импресиван.

Да све буде велелепно побринули су се углавном млади учесници. Пре свих Весна Диклић која је на погружење ушла у Саву са оцем Љубомиром иако има само седам година. Аплауз подршке је завредела и Мина Милијанчевић као и сви остали који су се на Богојављење нашли у Сави под окриљем Часног крста. Тим пре што су општина Владимирци и Љубомир Стојановић звани бата Ћока даровали 20 кубика бетона да се наредног Богојављења лакше дође од асфалта до реке.

Last modified: 20/01/2023

Comments are closed.

Општина Владимирци