Општина Владимирци - званичан сајт

12. седница Одбора за пољопривреду, шумарство и водопривреду

20/08/2017

На почетку седнице, којој је присуствовао велики број пољопривредних произвођача из околине Владимираца, председник општине Владимирци Милорад Милинковић представио је општину Владимирци као територију са великим пољопривредним потенцијалом на којој успевају скоро све пољопривредне културе. Посебно је истакао потребу за инвестиционим пројектима у општини, с обзиром на недостатак прерађивачких капацитета.

Помоћник председника општине Владимир Милошевић, истакао је да би отварање једног погона за прераду воћа и поврћа или месне индустрије било од великог значаја за Владимирце.

Државни секретар у Министарству пољопривреде и заштите животне средине Велимир Станојевић истакао је, говорећи о ненаплаћеним обавезама за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање пољопривредника, да је потребно донети измене постојећег закона, којима би се отписале камате и део главнице ненаплаћених обавеза за пензијско, инвалидско и здравствено осигурање пољопривредника и које би омогућиле да се будући износ обавеза одређује сразмерно економској снази малих и средњих пољопривредних газдинстава.

У расправи о акцизама на гориво у пољопривредној производњи и такси на електрична бројила у пољопривредном газдинству истакнуто је да је би требало омогућити пољопривредницима повраћај акцизе на гориво, а с обзиром да им је, као великим потрошачима горива, укинут регрес на дизел. Државни секретар Станојевић најавио је и доношење одлуке о увођењу система субвенционисања за пољопривреднике, у складу са врстом производње и по принципу платних картица. Такође, у расправи је дат предлог да пољопривредна газдинства која се не користе, као и она која немају функцију становања, не плаћају таксу за финансирање јавног медијског сервиса.

Начелник Одељења за здравствену заштиту и заштиту добробити животиња Управе за ветерину Будимир Плавшић говорио је о актуелним питањима из области ветерине.

Он је истакао да је у протеклом периоду унапређена здравствена заштита животиња и да се у сарадњи са Министарством пољопривреде и заштите животне средине води рачуна о безбедности хране за животиње, њиховој редовној вакцинацији, као и о равномерној заступљености ветеринарских станица на терену, али и могућностима за опоравак постојећих.

У расправи о функционисању заштите од града истакнуто је да ће Министарство пољопривреде и заштите животне средине договорено формирати радну групу за унапређење система за одбрану од града и реализовати пилот пројекат за производњу 30 лансера произвођача „Трајал Крушевац“.

По обављеној расправи о свим тачкама дневног реда седнице, чланови Одбора усвојили су више закључака.

Одбор је ову седницу одржао ван седишта Народне скупштине, у Владимирцима, уз подршку УНДП-a и Швајцарске агенције за развој и сарадњу (СДЦ), кроз пројекат „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине Републике Србије“.

Седници је председавао председник Одбора Маријан Ристичевић, а присуствовали су следећи чланови и заменици чланова: Звонимир Ђокић, Верољуб Матић, Тијана Давидовац, Жарко Богатиновић, Милија Милетић, Марко Гавриловић, Радован Јанчић, Драган Јовановић, Золтан Пек, Марјана Мараш, др Љубинко Ракоњац, Мирослав Алексић, мр Марко Миленковић и проф. др Миладин Шеварлић.

Last modified: 25/12/2019

Comments are closed.

Општина Владимирци