Општина Владимирци - званичан сајт

Мештани обновили Дом културе у Месарцима (ВИДЕО)

08/03/2018

Некада је свако село у општини Владимирци имало Дом културе, данас само њих неколико. Становници Месараца су се удружили и заједно обновили објекат који је био затворен 25 година.

Од старог, напуштеног и у коров зараслог Дома културе у Месарцима, остале су само фотографије. Уместо влаге и пукотина, зидови су измалтерисани и окречени.

“Народ се састајао овде, биле су игранке”, сећа се Драган Јовичић. “Међутим, последњих 25 година ово је запуштено да није могао народ да продје, само је окретао главу.”

У Месарцима живи двадесетак мајстора. На реконструкцији Дома културе, сви су били ангажовани, од зидара и керамичара до столара и молера.

Свако је дао колико је могао, каже Небојша Цветковић:

“Неко је дао новчана средства, неко колаче, неко печење, неко пиће, тако да смо се удружили и за добробит села урадили то што смо урадили, имамо своје просторије и имамо где да се дружимо.”

Претходних деценија млади су углавном одлазили из Месараца. Одрасли имају ловачку секцију а за ученике је у Дому културе основан Стрељачки клуб.

“Циљ је да окупимо младу популацију у селу и да је задржимо”, истиче Ранисав Петровић, “да својим примером покажемо да се у селу може лепо живети.”

У Месарцима живи око 550 становника, већина њих се бави пољопривредом, двадесетак породица из села ради у иностранству.

“Људи су морали да крче пањеве да би поставили под, све то може када се жели и када се хоће”, наглашава Милорад Милинковић, председник Општине Владимирци. “Захваљуући тој иницијативи, Општина је помогла са око 700 хиљада динара, и њиховим средствима који су они сами искупили, око 300.000 динара, видели сте шта је урађено.”

Dom kulture na proleće će dobiti i fasadu. Stanovnici Mesaraca četiri meseca rekonstruisali su objekat u centru sela, a ove zime zajedno čiste i sneg oko njega.

Last modified: 08/03/2018

Comments are closed.

%d bloggers like this: